Situació geogràfica

El municipi d’Agost se situa als límits de la plana litoral que envolta la ciutat d’Alacant, de la qual dista 18 km. El nucli urbà es troba al centre del terme, i s’eleva a una altitud de 376 m sobre el nivell del mar.

Limita al nord amb Castalla, a l’est amb Tibi i Alacant, al sud amb Alacant i a l’oest amb Petrer i Monfort.

La seua configuració urbanística es caracteritza per un centre històric situat al voltant de la Serra del Castell, on els seus carrers se situen seguint les corbes de nivell, fins a arribar al punt més alt coronat pel conjunt del Turó de l’Ermita de Sant Pere i el Castell. De la zona nord destaca el carrer Morelló, lloc on es trobava l’antiga moreria. Al costat de la font de l’Abeurador (finals s. XVII) trobem la zona de les cantereries, amb nombrosos vestigis d’aquesta indústria a Agost.

Destaca el conjunt format per l’església parroquial, la casa consistorial i la font de la plaça (s. XVIII), escenari de les manifestacions festives més importants d’Agost.

Els límits geogràfics d’Agost són la serra del Maigmó al nord, la serra del Sit al nord-oest, la serra de les Àguiles al sud-oest i la serra dels Talls al nord-est, i en la resta de direccions està ocupat per valls.

El Maigmó

En aquest sector muntanyós destaquen la serra del Maigmó (1.296 m), els contraforts meridionals de la qual estan separades de la serra del Ventós (850 m) per una xicoteta vall per la qual discorre el Barranc Blanc. Al sud de la serra del Ventós es troba la zona de Les Tabaires, conjunt de xicotets turons amb altures que ronden els 450 m.

Barranc Blanc

El límit a l’est el forma la serra dels Castellans (500 m) i pròxima a aquesta serra trobem el Castellet de la Murta, turó aïllat d'imponent aspecte que ha servit d'escenari cinematogràfic per a pel·lícules com El retorn dels set magnífics.

Castellet de la Murta

Agost es caracteritza per connectar la zona interior del Vinalopó Mitjà amb el camp d’Alacant, situació geogràfica que ha sigut clau per al seu desenvolupament.

Ambientalment, la part nord-oriental del municipi, formada pel Maigmó, serra del Ventós, serra dels Castellans i Les llomes de la Beata, té un alt valor paisatgístic i natural.

Respecte a les característiques hídriques, una de les singularitats del terme és que està solcat per abundants rambles i barrancs que arrepleguen els subministraments hídrics de caràcter estacional i que configuren un paisatge erosionat conegut com a Badlands (terres dolentes). Destaquem la Rambla de la Zarza, el Barranc Blanc que una vegada passat el poble adopta el nom de Barranc d’El Roget i el Barranc de Pina, que rep el nom de Rambla del Pepió en el seu recorregut inferior.

Regalls del Barranc Blanc