Mare de Déu de la Pau

El calendari festiu comença amb la festivitat de la Verge de la Pau, patrona i alcaldessa d’Agost.

Els actes són eminentment religiosos i comencen amb la Novena, nou dies abans de la festivitat, en  què se celebren misses de preparació per al gran dia, el 24 de gener.

Destaca la nit del 23 de gener, vespra de la festa, quan se celebra la Serenata de la Verge.  La Serenata és un diàleg entre la música de la dolçaina i el tabal i la veu dels participants. S’estructura en dues parts diferenciades: romanços i folies. La participació és lliure, qualsevol persona que ho desitge pot dedicar unes estrofes a la Verge.

L’últim vers del cant en cada intervenció és un vers d’una de les següents oracions: la Salve Regina, El Parenostre i l’Avemaria. Després dels cants dels romanços van les folies i després segueixen una sèrie d’intervencions lliures en les quals els veïns demanen o agraeixen a la Verge de la Pau. La serenata acaba quan el cor parroquial i tots aquells veïns que ho desitgen canten l’himne de la Verge de la Pau.

El 24 de gener se celebra la missa major, la processó i per a finalitzar, un castell de focs artificials. L’últim acte de la festivitat és un concert de les bandes de música de la localitat dedicat a la patrona.