La Vella

La Quaresma és el període de quaranta dies abans de la Pasqua, que comença el Dimecres de Cendra i finalitza el Diumenge de Pasqua. És un període de reflexió i penitència en el qual els cristians es preparen per a celebrar la Pasqua.

Tradicionalment, a la Comunitat Valenciana i Catalunya, la quaresma es presenta gràficament com una dona major denominada “vella quaresma”, amb set cames que simbolitzen cadascuna de les set setmanes que componen la Quaresma. En algun lloc existeix la tradició de celebrar el quart diumenge de Quaresma tallant una de les cames de la figura de la vella o realitzant un judici públic amb dos ninots de palla que són jutjats pel seu comportament.

A Agost, com en altres pobles propers com Mutxamel, Xixona, Elx i Novelda se celebra el quart dimecres de Quaresma i aquelles persones que vulguen participar exposen figures de vells i velles a les portes de casa, locals o garatges, acompanyats de cartells de caràcter satíric, normalment crítics amb la situació social o de actualitat.

A Agost se celebra també un tradicional concurs de velles. Durant eixe dia, un jurat recorre les diferents velles que participen en aquesta festivitat i premia la millor vella i el millor cartell en les categories adult i infantil.