Exposicions

AGOST. FANG, MANS I FOC
 
Descripció:

Aquesta exposició pretén fer un recorregut per la cultura de la cantereria d’Agost, mostrant el procés de producció canterera, les fàbriques que encara estan en funcionament, així com les peces que es fabriquen en la cantereria d’Agost.

L’exposició comprén els següents blocs:

  • Peces de la Cantereria d’Agost
  • La vida al taller.
  • Museu de Cantereria.

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d’Agost

965 69 11 99

ART CÀNTARA

Descripció

Des de fa segles el municipi d’Agost és considerat un municipi canterer que ha sabut conservar les seues arrels al mateix temps que s’ha adaptat als nous temps. Les peces que presenta aquesta exposició ixen de la iniciativa d’un grup d’artistes, pertanyents a la galeria Blau Art, els quals, al voltant d’un projecte comú i des de diferents àmbits de l’art, han sabut innovar i donar un altre ús als cànters d’Agost.

L’exposició està formada per 17 cànters decorats amb diferents tècniques artístiques. Dotze artistes de diferents especialitats han participat en aquest projecte:

- Carmen de la Fuente – Ceramista

- Esteve – Escultor

- Manuel Balaguer –  Pintor

- J. Pamblanco – Pintor

- José Cuerda – Ceramista

- Morant Berruti – Ceramista

- R. Cortes – Ceramista

- Roales – Pintor

- Roque Martínez Izquierdo – Ceramista

- Rosser – Escultor

- Sarrió – Pintor

- Vicente Quiles – Pintor

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d’Agost

965 69 11 99

CERÀMICA PER TOT ARREU

Descripció

Agost és un poble íntimament relacionat amb la cantereria. Durant segles, una de les activitats principals ha sigut la cantereria popular, que abastia al món rural dels utensilis necessaris per a este mode de vida. Als últims trenta anys, noves tècniques i materials han afavorit el desenvolupament del què és mural ceràmic i han trencat així amb la tradició del treball amb el torn.

L’exposició és una mostra fotogràfica que aglutina les nombroses mostres de material ceràmic, fet a mà, que omplin els carrers d’Agost, les vivendes, negocis, façanes, etc.

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d’Agost

965 69 11 99

L’ÀLBUM DE LA CANTERERIA D’AGOST

Descripció

L’exposició “Ha arribat el retratista…a les cantereries d’Agost” naix amb l’objectiu d’arreplegar en una zona expositiva la memòria documental d’una artesania que està en extinció i que forma part del patrimoni etnològic de la nostra localitat.

El album de la alfarería de Agost és un llibre que consta de 130 fotografies d’un període que va des de 1893 a 1991, repartides en els següents capítols:

- Setze fàbriques en el record.

- L’auge de la cantereria d’Agost.

- La comercialització.

- El procés de fabricació.

- La tertúlia després del treball.

- La cantereria Torregrosa, hui Museu de Cantereria.

- El carrer Teuleria.

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d’Agost

965 69 11 99

Exposicions

LA CANTERERIA EN LA VIDA QUOTIDIANA

Descripció

Des de l'època neolítica s’han elaborat recipients on poder manipular i cuinar els aliments. Amb aquesta exposició volem mostrar una xicoteta col·lecció de peces imprescindibles per a aquest ús.

Moltes de les peces que presentem es remunten a època medieval, les seues utilitats s’adapten a una funció concreta, és per això que no canvien en la forma però sí en les tècniques i materials d’elaboració. 

Des del Museu de Cantereria d’Agost es presenta una mostra de la ceràmica que s’ha utilitzat tradicionalment en els àmbits domèstics de la zona.

Els blocs temàtics de l’exposició són els següents:

- Transport i emmagatzematge d’aigua: conjunt de cànters i botijons.

- Manipulació i conservació d’aliments: conjunt de peces envernissades.

- Peces especials de l’aixovar de la núvia.

- Peces per al corral.

 

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d’Agost

965 69 11 99

LA DECORACIÓ DE LA CANTERERIA D’AGOST

Descripció

Ja siga per la demanda del mercat (producció en sèrie) o per motius especials, ja siguen personals, emocionals o religiosos, la decoració comença a jugar un important paper en la cantereria d’Agost, i fa que el valor estètic predomine sobre el funcional.

Un mercat de clients amb més poder adquisitiu va permetre a l’artesà oferir a més a més de productes purament utilitaris, altres més decoratius. Podem observar l’àmplia gamma de productes amb molts tipus de botijons i la típica decoració del ramejat.

Podem considerar-la com la decoració per excel·lència de la cantereria tradicional d’Agost, un atractiu més per als seus catàlegs de venda. 

Es desenvolupen els següents blocs temàtics:

- El ramejat o brodat.

- Decoració amb plantilles.

- Pintura en fred.

Contacte per a la cessió:

Museu de Cantereria d'Agost

965 69 11 99

 

 

SONS DE FESTA, danses del Rei Moro

Descripció

L’exposició fa un recorregut per la música tradicional i a Agost és en les danses del Rei Moro on adquireix un especial protagonisme.

Música que naix del poble i que es transmet de generació en generació. Una música que al so de la dolçaina i el tabal arriba als nostres dies i manté viva la nostra tradició.

L’exposició es divideix en 6 panells:

1. Música i ball: elements de la nostra identitat col·lectiva

2. Les danses del Rei Moro: origen en les festes de folls

3. Dianes i cercaviles

4. Música de la dansa

5. Serenates

6. La figura del dolçainer

En l'exhibició anomenada Sons de festa. Danses del rei Moro podreu conéixer millor el paper que la música té en les nostres festes.