Colles de dolçainers i tabaleters

LUIS,  EL CONILL

A Agost, la família coneguda com els Conills ha contribuït en gran mesura al manteniment de les festes, destacant Luis Castelló (Luis, el Conill), que des de 1954 fins a l’actualitat ha tocat la dolçaina tant en Agost com en les festes populars de les comarques veïnes.

L’avi de Luis Castelló, Francisco Pastor, que ja era dolçainer, va morir el 1954, quan ell tenia uns 9 anys. Va ser llavors quan el seu oncle “Pepito, el Sacristà”, va començar a donar-li classes de dolçaina. A partir de 1954 va començar a tocar de forma habitual durant les festes i va agafar així el relleu dels seus avantpassats.

La primera vegada que va tocar en festes ho va fer en la celebració de la Nit dels coets en les Danses del Rei Moro, quan va substituir a qui habitualment ho feia, ja que eixa nit ningú volia eixir perquè era perillós.

Des d’aquell moment s’ha dedicat professionalment a cobrir festes locals i dels pobles veïns.

Colles de dolçainers i tabaleters

COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS «LA TARANINA»

La Colla «La Taranina» va nàixer al mes d’agost de 1999, per la inquietud que mogué a un grup de gent del poble a recuperar la música tradicional i popular. Uns eren músics i uns altres no; però, amb molt d’esforç i constància i ajudant-nos uns a altres vam anar endavant. I, va ser al mes d’octubre d’eixe mateix any quan vam fer la primera actuació pública. I a partir d’ací, hem continuat treballant fins al dia d'avui.

El nom de «La Taranina» prové d’una melodia tradicional del s. XVI, de la qual no es coneixen amb exactitud els seus orígens, però existeix una hipòtesi que diu que era una espècie de calfament abans d'iniciar la dansa. Actualment, aquesta melodia es pot escoltar any rere any al començament i al final de la dansa.

Les primeres nocions musicals van anar a càrrec de Rafa Mira Marín, que va ser capaç d’aglutinar les diferents inquietuds i nivells musicals; amb la qual cosa vam aconseguir disposar del primer repertori basat en tocates populars molt properes al poble. Passada aquesta primera etapa, es va produir un canvi en la direcció musical de la colla, encapçalada ara per Lluis Payà i Bertomeu. Va ser aleshores quan es van produir avanços pel que respecta a la tècnica; a més d’ampliar notablement el repertori. Passats aproximadament uns tres anys des de la creació de la colla, es va produir una conjunció de fets (cansament, manca de temps, raons personals...) que van portar la colla a un estancament; es van produir, així, baixes de personal. Això ens va portar a una situació per la qual ens vam veure obligats a prescindir del mestre. Alguns membres de la colla van intentar suplir aquesta mancança fent-se càrrec de la direcció, però l’intent no va tenir l’efecte desitjat.

A partir d’eixe moment vam començar una nova etapa, amb un nou mestre, Xavi Torres, que ens va tornar el més important: la il·lusió. Des d'aleshores treballem amb una altra visió de l’instrument, amb noves idees i un perfeccionament de la tècnica, obrint la colla a un nou repertori més complet i variat que inclou tot tipus de música.

L'any 2007 vam iniciar una nova experiència per a l'associació: els intercanvis culturals. Aquesta activitat ha assolit un grau d'èxit i acceptació notable arran de la visita a la Catalunya Nord. El 2009 l'experiència es va repetir, i es va organitzar per segona vegada una experiència de convivència amb l'associació nord-catalana Aire Nou de Baó.
 
https://www.facebook.com/lataranina/

www.lataranina.com

www.collalataranina.com

Colles de dolçainers i tabaleters

GRUP «ZEJEL»

«ZEJEL» és un grup format per músics graduats en diferents conservatoris de música de la Comunitat Valenciana units per un objectiu comú: fusionar estils de tots els temps per a crear un concepte nou de música popular com a element essencial de la convivència i la interacció entre persones, prenent com a base estructures rítmiques de la música actual.

Amb la interpretació de la dolçaina i la percussió es pretén el diàleg entre present i passat més immediat de la música folklòrica, utilitzant com a mitjans de comunicació les múltiples tradicions que estan relacionades amb el repertori i amb l'experiència de cada intèrpret.

Enllaç amb el blog: http://zejelfusion.blogspot.com.es/

Colles de dolçainers i tabaleters